Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 322128
Ο γιατρός Βασίλειος Νομικός το 1922 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και αργότερα ανέλαβε τη Διεύθυνση του Χειρουργικού Τμήματος του Δημοτικού Νοσοκομείου.
Σοβαρό και αξιομνημόνευτο είναι το χειρουργικό έργο που επιτελέστηκε στο Δημοτικό Νοσοκομείο Χαμιδιέ.
Στη 10ετία του 1920 η χειρουργική κλινική με Δ/ντή το Νικόλαο Σμπαρούνη και επιμελητές τους Α. Μητσόπουλο, Π. Οικονόμου, Ν. Κασάπη και Ζ. Σαββαρίκα, κατέστη κέντρο αναφοράς για τα χειρουργικά περιστατικά της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιφέρειας.
Χειρουργείο στο Δημοτικό νοσοκομείο το 1904
Το Νοσοκομείο με σύγχρονες για την εποχή του προδιαγραφές και χειρουργείο, αναπτύσσει κυρίως τα χειρουργικά τμήματα. Πολλές και δύσκολες για την εποχή επεμβάσεις εκτελούνται με μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερα επώνυμοι είναι οι χειρουργοί όπως: οι. Κ. Κούφας, Ο. Βαλάσης, Γ. Εβραίνογλου, Ν. Ανθεμίδης, Κ. Τζελέπης και Δ. Φίλης.
Κατά την περίοδο αυτή εργάστηκαν επιφανείς χειρουργοί, όπως ο Κασάπης, ο Σμπαρούνης, ο Ασημακόπουλος και οι συνεργάτες αυτών Κ. Κούφας, Κ. Νεδέλκος, Ο. Βαλάσης και Στ. Κορατζής.
Σε αυτό το νοσοκομείο αντιμετωπίστηκαν ανάμεσα σε άλλα, εντερικές αποφράξεις, οπισθοστερνική βρογχοκήλη, πολλαπλή εχινοκοκκίαση περιτοναϊκής κοιλότητας, ανεύρυσμα ιγνυακής αρτηρίας, ρήξη εξωμητρίου κυήσεως και, επειδή ποτέ δε λείπουν τα ιατρικά λάθη, υπάρχει αναφορά: «..περί λαβίδος αἱμοστατικῆς λησμονηθείσης κατά τήν ἐγχείρησιν ἐν τῆ κοιλία και ἐξαχθείσης μετά 3 ἔτη ἐκ τοῡ εσωτερικοῡ τοῡ ἐντέρου δι΄ ἐγχειρήσεως».
Επίσης αναφέρονται περίπτωση «Ζακσόνιας» επιληψίας, δύο περιπτώσεις οισοφαγοτομής για αφαίρεση νομισμάτων, που είχαν καταποθεί, ογκώδες ίνωμα οπισθοφαρυγγικής χώρας, 2 περιπτώσεις εγχειρήσεως αποστημάτων του ήπατος, μία περίπτωση σπληνεκτομής και πολλαπλά τραύματα από πυροβόλα όπλα.
Στο Χειρουργείο του νοσοκομείου το 1930
Τον Οκτώβριο του 1943 λειτουργούν οι πρώτες Πανεπιστημιακές Κλινικές και συγκεκριμένα η Α΄ και Β΄ Χειρουργική, η Α΄ Παθολογική, η Ψυχιατρική-Νευρολογική, η Οφθαλμολογική και η ΩΡΛ, αποτελώντας ουσιαστικά το κλινικό πυρήνα της Ιατρικής Σχολής.
Η εγκατάσταση των Α΄ και Β΄ χειρουργικών κλινικών της Ιατρικής Σχολής στον δεύτερο όροφο του κτιρίου και η άμεση λειτουργία τους έδωσε ιδιαίτερη αίγλη στο νοσοκομείο. Η Α΄ Χειρουργική κλινική με Διευθυντή τον καθηγητή Αν. Μυσιρλόγλου, επιμελητές τον Κ. Κούφα, Στ. Κορατζή και βοηθούς τους Ι. Αμπελίδη, Στ. Φωκά και Αθ. Βελετσίδη, άρχισε αμέσως το έργο της. Στην ίδια κλινική υπήρχε και αριθμός αμίσθων ειδικευομένων, μερικοί από τους οποίους ακολούθησαν ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Η Β΄ Χειρουργική κλινική της Ιατρικής Σχολής είχε ως Διευθυντή τον Ν. Καθαράκη, επιμελητή τον Δ. Μανέτη και μετά την αποχώρησή τους, τον Βασ. Πετρόπουλο και ακολούθως τον Ορέστη Βαλάση και μετά το 1950 διορισμένους βοηθούς τους ειδικευόμενους Κ. Σφουγγαράκη και Στ. Τριανταφυλλίδη.
Εκτός των δύο πανεπιστημιακών χειρουργικών κλινικών λειτουργούσε και τρίτη με Διευθυντή τον χειρουργό κ. Χριστοφορίδη και διάδοχό του τον χειρουργό κ. Αριστείδη. Στη συνέχεια ο Κ. Κούφας ίδρυσε την Δ΄ χειρουργική κλινική, η οποία εγκαταστάθηκε στον 3ο όροφο του νοσοκομείου.
Στις αρχές του 1953 οι Α΄ και Β΄ πανεπιστημιακές χειρουργικές κλινικές μετακόμισαν στο νεοϊδρυθέν νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Στο δημοτικό Νοσοκομείο έμειναν δύο μόνο χειρουργικές κλινικές η Α΄ με Διευθυντή τον κ. Κούφα και η Β΄ με Διευθυντή τον κ. Κορατζή. Το έτος 1969 διορίστηκε ως Διευθυντής ο υφηγητής Θ. Παπαδημητρίου. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα συνέπεσε και η συνένωση των δύο χειρουργικών κλινικών, χωρίς να ελαττωθεί ο αριθμός των εφημεριών και να μειωθεί ο ρυθμός λειτουργίας της κλινικής. Παράλληλα το Υπουργείο Υγείας δίνει άδεια χορήγησης πλήρους ειδικότητας χειρουργικής.
Όλοι οι γιατροί – απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής των πρώτων χρόνων ασκήθηκαν στο Νοσοκομείο και νοσταλγικά θυμούνται και το Νοσοκομείο και τον αύλειο χώρο του.
Φωτογραφία του νοσοκομείου το 1999
Σήμερα, το χειρουργικό τμήμα με συντονιστή Διευθυντή τον κ. Ιωσήφ Χατζή εξειδικεύεται στη χειρουργική ογκολογία, στη χειρουργική του μαστού, στη λαπαροσκοπική χειρουργική, ενώ αποτελεί κέντρο παγκρέατος με συμμετοχή σε διεθνή πρωτόκολλα και τυχαιοποιημένες μελέτες που αφορούν τον παγκρεατικό καρκίνο.